Select Page

V petek, 10. 10. 2023, so se učenci naše šole udeležili planinskega tabora v Beli krajini, ki ga je organiziralo PD Paloma Sladki vrh. Tabora se je skupaj udeležilo 19 otrok iz treh osnovnih šol (OŠ Jakobski Dol, OŠ Sladki vrh in OŠ Rudolfa Maistra Šentilj).

V petek smo se takoj po pouku z avtobusom odpeljali proti CŠOD Lipa v Črmošnjicah. Na poti smo se ustavili še v Črešnjevcu pri Semiču, kjer smo si na domačiji Škof »Šrajf« ogledali prikaz peke belokranjske pogače in se sprehodili po muzejski zbirki partizanske bolnišnice »Topolovec«. Po prihodu v center smo se po večerji namestili v sobah ter se med seboj spoznali.

V soboto smo se zbudili v deževno jutro, zato smo spremenili program in zjutraj izpeljali delavnice: učenci so lahko izdelovali naravne parfume in se naučili osnovne planinske vozle. Ker se je kmalu vreme izboljšalo, smo se pred kosilom odpravili na sprehod po učni poti Divji potok. Po kosilu smo s odpeljali do Krajinskega parka Lahinja, kjer smo se sprehodili med močvirji in vlažnimi travniki ob reki Lahinji ter spoznali značilne rastline in ptice. Sledila je vožnja do vasi Krupa in ogled izvira reke Krupe, enega najlepših izvirov v Beli krajini. Zvečer smo pripravili taborni ogenj in se družili ob peki kostanjev.

V nedeljo smo se po zajtrku odpravili na planinski pohod na Mirno goro, 1047 m visok vrh, ki se nahaja na jugovzhodnem robu Kočevskega Roga. Naše izhodišče so bile Vrčice. Najprej smo hodili po makadamski cesti do vasi Planina, nato pa se po gozdni učni poti povzpeli do Doma na Mirni gori, kjer smo si privoščili malico in daljši počitek. Nekateri učenci so se mimo razglednega stolpa povzpeli še na vrh Mirne gore. Sledil je spust do Planine, kjer nas je pričakal avtobus. Po kosilu je sledilo le še pakiranje. Polni vtisov smo se odpeljali proti domu, kamor smo prispeli zgodaj zvečer.