Select Page

V mesecu januarju sva se vzgojiteljici Ksenija Breg in Barbara Škerlec odpravili na pripravljalni obisk v Italijo. Srečali sva se z vodstvom tamkajšnje Večstopenjske šole s slovenskim učnim jezikom Gorica, katere del je tudi Vrtec Pikapolonica, ki ga bomo v mesecu maju obiskali skupaj z našimi otroki.

Na prijetnem druženju smo se pogovarjali o podobnostih in razlikah šolskega sistema ter o izzivih, s katerimi se srečujemo pri svojem delu. Kolegi iz Italije so nas izredno toplo sprejeli in se zelo veselijo sodelovanja z nami. Pomočnica ravnatelja za osnovno šolo je dala ponudbo, da bi sodelovali tudi z našimi osnovnošolci. Vsi smo enotnega mnenja, da so tovrstna sodelovanja velik doprinos naši profesionalni rasti, za otroke pa enkratna priložnost za spletanje novih prijateljstev ter nepozabno doživetje.

Po prijetnem popoldnevu, ki se je hitro prevesilo v pozen večer, saj je bilo potrebno poiskati primerno prenočišče za naše otroke, sva naslednje dopoldne preživeli v pevmskem vrtcu Pikapolonica. Tudi oni so, tako kot mi, vključeni v Mrežo gozdnih vrtcev in šol, zato nam je igra v gozdu skupna, hkrati pa so med vrtcema tudi številne razlike, kar je prav tisto, kar nas bogati. Spremljali sva njihovo življenje v vrtcu in na velikem vrtu, spoznali njihov gozd ter obrežje smaragdne lepotice – Soče. Ko so vrtec zapustili še zadnji otroci, pa smo vzgojiteljice že pričele z okvirnim načrtovanjem našega obiska v mesecu maju. Smo namreč eden redkih vrtcev, ki svoje otroke pelje na mobilnost v tujino, za kar se je potrebno dobro pripraviti.

Tako za nas, kot za kolege iz Italije, je to velik dogodek, zato ni nič nenavadnega, da so o najinem obisku pisali celo njihovi mediji:

https://www.primorski.eu/goriska/v-vrtcu-v-pevmi-bodo-gostili-malcke-iz-sentilja-GE1530338

Barbara Škerlec in Ksenija Breg, Vrtec Ceršak