Select Page

Kamorkoli gremo, nas spremljajo zasloni: po čakalnicah so nameščeni televizorji, v šolah se uporablja tablice, večina ljudi ima v žepu pametne telefone. Vse bolj pa so prisotni tudi doma. Čas, preživet pred zasloni, v nekaterih družinah postopoma prevzame nadzor nad življenjem. Otroci na račun zaslonov pogosto zamujajo izkušnje v resničnem življenju, v mnogih domovih pa se dogaja, da vsi člani družine hkrati strmijo vsak v svoj telefon. 

Nekatere družine se težko odločijo, koliko časa naj otrokom (in drugim članom) odmerijo za uporabo zaslonskih naprav. Ena izmed rešitev je digitalno razstrupljanje ali z drugimi besedami digitalni post, začasna odpoved zaslonskim tehnologijam oziroma vnaprej določeno časovno obdobje, v katerem se namenoma vzdržimo njihove uporabe.

V Centru Šteker so pripravili kratek dokument z različnimi nasveti za digitalni post. Poleg pogostejših znakov prekomerne rabe v družinskem okolju in nasvetov za odklop so v drugem delu zajeti tudi predlogi za bolj aktivno preživljanje prostega časa za otroke in mladostnike različnih starosti.   

Dokument je v prvi vrsti namenjen staršem oziroma družinam, ki se spopadajo s prekomerno rabo zaslonskih tehnologij ali pa želijo zgolj izboljšati nekatere navade na tem področju, primeren pa je tudi za strokovne delavce, ki se pri svojem delu srečujejo z mladimi.